
گل محمدی از جمله پرکاربردترین گلهای تولیدی در شمال کشور است که در آذربایجان شرقی نیز جایگاه به ویژه ای داشته و حتّی بر فراز کوه کیامکی، یکی از قلل زیبا و سرسبز کنار رودخانه مرزی ارس، از توابع شهرستان مرند نیز کشت میشود.
همه ساله با فرارسیدن فصل بهار و شکفتن گلها و غنچهها بر روی شاخهها، فصل برداشت گلهای محمدی نیز فرا میرسد و کشاورزان و کارگران پیر و جوان، این گلهای خوش عطر و بو را از درختچههای سبز و صورتی برداشت میکنند.
ارقام بومی گل محمدی، ۹۵ درصد سطح زیرکشت آذربایجان شرقی را تشکیل میدهد و پنج درصد باقی نیز ارقام اصلاح شده به صورت کشت بافت هستند. این محصول که در زبان بومی به آن «قیزیل گول» گفته میشود، در آذربایجان شرقی از سالیان دراز کشت میشده و تاریخچه بلندی در صنایع تولیدی و تبدیل آنها به ساخت عطر و ادکلن دارد. این محصول همچنین به دلیل خاصیت بالا و کاربردهای مهمی که در صنعت دارد، از جمله گیاهانی است که در صورت صادرات ارز آوری فراوانی داشته و علاوه بر مصرف خوراکی همواره برای تولید عطر و ادکلنهای گوناگون از اسانس آن استفاده میشود. با توجه به اینکه گل به خصوص گلهایی از خانواده رُز، بیشترین کارایی را در تهیه عطر و ادکلن با گل محمدی دارند، کشورهای اروپایی خواهان اصلی اسانس گل محمدی کشور هستند.
ایاز برنو، مدیر صنایع تبدیلی آذربایجان شرقی نیز اظهار میکند: با توجه به اقلیم، شرایط مناسبی در استان برای کشت گل محمدی و سایر گیاهان وجود دارد، از طرفی نیز گل محمدی مصرف خوراکی داشته و در بیشتر ادکلنهای دنیا استفاده میشود. وی میافزاید: از سالهای دور، کشت این محصول در استان انجام میگیرد و اکنون به صورت منظم و اقتصادی در حال کشت و افزایش تولید هستیم. گل محمدی زمانی در حاشیه مزارع به عنوان خودمصرفی کشت میشد اما اکنون با افزایش تولید، سرمایه گذاران نیز ترغیب به سرمایه گذاری در این حیطه شدهاند. وی ادامه میدهد: ۱۵ واحد صنایع تبدیلی به صورت کاملاً صنعتی به تولید عرقیات گیاهان و گل محمدی در استان مشغول هستند. برنو با اشاره به اسانس گیری گل محمدی در چهار واحد کارگاهی در استان، میگوید: با توجه به کیفیت محصول استان، اسانس این منطقه در بازارهای بین المللی و جهانی جا باز کرده و حتّی این واحدها در سالهای گذشته به اروپا و کشورهای همسایه اسانس صادر کردهاند. وی متذکر میشود: دانشگاه صنعتی سهند در زمینه تکنولوژیهای این حوزه اقدام کرده تا بتوانیم با استفاده از تکنولوژیهای بومی در آیندهای نزدیک واحدهای اسانس خود را تجهیز کنیم؛ همچنین برنامه داریم تا محصولات را به عنوان جانشین واردات و توسعه صادرات تولید کنیم تا شاهد اشتغال و ارزآوری و جلوگیری از خروج ارز در استان و کشور باشیم. ایشان با اشاره به اینکه ۲۰ درصد از محصول تولیدی عرقیات گل محمدی به خارج از کشور صادر میشود، ادامه میدهد: بیشتر اسانس تولیدی به کشورهای اروپایی صادر میگردد.
گالری فرانس پاریس: فروشگاه اینترنتی عطر ادکلن فرانس شاپ