طعم قوی لوبیای تونکا موجب گردیده تا این ماده غذایی به شدّت بین حرفهای ها و تولیدکنندگان محصولات محبوبیت پیدا کند. ولی مشکلی در این میان وجود دارد؛ ماده شیمیایی موجود در این لوبیا میتواند در صورت مصرف زیاد کشنده باشد. لوبیای سیاه چروکیده ای که شبیه کشمش ولی اندکی کشیدهتر است. دانههای معطر درختی غولپیکر که در اعماق جنگلهای پُر باران آمازون میروید. کافی است آن را روی دسر خود رنده کنید، یا در شربت حل کنید تا با مزه باور نکردنیش آشنا شوید. برای همین است که تونکا به خوشمزهترین ماده غذایی نسبتاً ناشناخته دنیا معروف شده است.
اگر نظر اینترنت را بخواهید، مزه دانه تونکا ترکیبی است از علف تازه، وانیل، شیرین بیان، کارامل و گل میخک که در مجموع حس گرمی دارد و با اندکی ماگنولیا آمیخته شده است. چنانچه در شیشه بطری حاوی دانه تونکا را باز کنیم و بو کنیم، بوی ضعیفی مثل جلای چوب میدهد. توماس راکل، مسئول ارشد لبرناردین نیو یورک، میگوید:«تا وقتی که در مصرفش زیادهروی نکنید-واضح است که میزان زیادش میتواند کشنده باشد-خیلی خوشمزه است». باید دانست فروش لوبیای تونکا برای مصرف از سال ۱۹۵۴ میلادی در ایالات متحده آمریکا غیرقانونی بوده است. اما همچنان ایالات متحده بزرگترین واردکننده تونکا در دنیا است. طعم خاص لوبیای تونکا ناشی از میزان غیرعادی زیاد ماده شیمیایی کومارین است که به صورت طبیعی در صدها گیاه دیگر مانند علف، اسطوخدوس و گیلاس یافت میشود. حتی چنانچه در زندگی هرگز با این لوبیاها برخورد نکرده باشید هم احتمالاً میتوانید حدس بزنید که چه بویی میدهند. کومارین نخستین بار در ۱۸۲۰ میلادی در این لوبیاها کشف شد. نام این ماده شیمیایی از نامی که در جزایر کارائیب برای درخت تونکا استفاده میشود گرفته شده است. چندی نگذشت که شیمیدانی انگلیسی که شهرتش را بیشتر مدیون اختراع نخستین رنگ مصنوعی است، توانست آن را در آزمایشگاه تولید کند. همچنین میزان مصرف کومارین در اوایل دهه ۱۹۴۰ میلادی به شدّت زیاد بود و به عنوان یکی از اولین افزودنیهای مصنوعی واقعاً ارزان و در دسترس بود. به شکلی گسترده به عنوان جایگزینی برای وانیل طبیعی در شکلات، آبنبات و معجونهای تلخ، اسانس وانیل و حتی نوشیدنیهای گازدار استفاده میشد. کومارین به سرعت به سیگار هم اضافه شد و رایحه پیچیدهاش حتی در کارخانههای عطرسازی هم پیچید. امّا کار بیخ پیدا کرد. آزمایشهایی که روی سگها و موشها انجام شده بود نشان میداد که این ماده سمی است و مصرف نسبتا ناچیزش هم ظرف چند هفته صدمات زیادی به کبد وارد میکند. تنها پنج گرم کومارین (حدود دو قاشق چایخوری) یک گوسفند را میکشد. برای همین استفاده از کومارین و تونکا غیرقانونی اعلام شد. شاید بگویید من که گذرم به رستورانهای آنچنانی نمیافتد، ولی احتمال اینکه از مسیرهای دیگری با این ماده تماس پیدا کنید کم نیست. افزودن کومارین به سیگار و مواد آرایشی هیچگونه منع قانونی ندارد و به راحتی از طریق پوست و ریهها جذب میشود. این ماده به صورت گسترده در مواد شوینده، شامپوهای بدن، مایعات دستشویی و دئودورانتها به مصرف میرسد و در عطرهای معروفی چون ژوپ هوم و کوکو مادمازل هم استفاده میشود. پای کومارین حتی به سیگارهای الکترونیکی هم باز شده است.
گالری فرانس پاریس: فروشگاه اینترنتی عطر فرانس شاپ